Få dine panikanfald under kontrol

Få dine panikanfald under kontrol

05/02/2022 0 Af Redaktør

Et panikanfald kan være en skræmmende oplevelse for os mennesker. Det føles som om alt blodet løber ud af ansigtet, og vi føler os følelsesløse over det hele.

Hvad er et panikanfald?

Panikanfald (eller panikangst) er en forståelig og almindelig form for angst. Den er hurtigt blevet en af de mest udbredte former for psykisk sygdom i USA. Panik er naturligvis ikke altid dårligt for dig – det kan nogle gange være en sund reaktion på frygt eller fare, men uden behandling kan det eskalere til invaliderende niveauer.

Det første skridt mod panikanfald behandling er at undersøge din livsstil; der er ofte tale om fysiske reaktioner, som skal behandles på et fysisk niveau såvel som på et psykologisk niveau. Når panik opstår på grund af kemiske ubalancer i din krop, kan det hjælpe at justere disse kemikalier gennem forskellige medikamenter – selv om de ikke er panikanfald! I de fleste panikanfald er der tale om et psykisk ubehag, som skal behandles med terapi og medicin mod panikanfald. Du kan få panikanfald behandling hos psykologerne ved Maria Bang.

Behandling af panikanfald

Behandling af panikanfald ved panikangst er generelt opdelt i to kategorier: kognitiv adfærdsterapi og medicinering. Kognitiv adfærdsterapi har gang på gang vist sig at kunne behandle panikangst effektivt i korte perioder, mens panikangrebsmedicin kan hjælpe med at reducere symptomerne i forbindelse med panikangst, indtil kognitiv adfærdsterapi begynder at virke.

Medicinering kan omfatte mange forskellige typer af medicin afhængigt af sværhedsgraden af dine panikangstsymptomer, men vil normalt være antidepressive eller angstdæmpende medicin.

Hvorfor er behandling af min livsstil vigtig?

Angstlidelser er ofte forårsaget af panikanfald, fordi panikanfald kan være så belastende, at de får folk til at hyperventilere, gå i panik og undgå steder eller ting, der kan udløse panik igen. Det er en nedadgående spiral, der ofte ender i fuld udtalt panikforstyrrelse

Et panikanfald er en fysisk reaktion – det sker både i kroppen og i sindet. Behandling af de fysiske faktorer bag panikforstyrrelsen vil hjælpe dig med at forhindre panik i at opstå, for hvis din krop ikke føler frygt, vil du heller ikke gå i panik! Det betyder, at du skal justere din livsstil med metoder som regelmæssig motion og dybe åndedrætsøvelser, sammen med medicin, hvis det er nødvendigt.

Hvad er nogle gode idéer til at forebygge panikanfald?

Der er flere skridt, du kan tage for at hjælpe med at forebygge panikanfald:

  • Prøv at undgå panikfremkaldende stimulanser som koffein, nikotin eller andre former for stoffer
  • Før en panikdagbog. Det betyder, at du skal notere, hvornår panikanfaldene opstod, og hvad der foregik i dit liv på det tidspunkt. Ved at føre en panikdagbog kan du identificere faktorer, der kan udløse panik, så du kan undgå dem
  • Øv dig i dybe åndedrætsøvelser. Dyb vejrtrækning er en nem måde at lindre stress på og stoppe panikanfald, før de opstår!

Hvorfor du skal søge behandling?

Hvis panikanfald ikke behandles, kan de blive hyppigere med tiden. Panikangst er også bare direkte ubehageligt – det er én ting at føle frygt eller angst lejlighedsvis, men noget helt andet at leve med det hele dagen!