Paradentose behandlinger der virker

Paradentose behandlinger der virker

03/02/2022 0 Af Redaktør

Hvad er paradentose?

Paradentose er en tilstand, der opstår, når tandkødet omkring tænderne bliver betændt og hævet. Navnet stammer fra tandlæger, som er uddannet til at diagnosticere og behandle denne potentielt smertefulde tilstand.

Den nøjagtige årsag til paradentose er ikke kendt. Det er dog blevet identificeret, at visse bakterier, der findes i plak ophobning, kan føre til denne kroniske inflammatoriske reaktion i tandkødet, som fører til hævelse omkring flere tænder. Hævelsen kan være meget vanskelig for nogle mennesker at holde ud, fordi selv tandbørstning kan blive vanskelig eller umulig, når dette symptom opstår. Denne betændelse kan gøre det ret ubehageligt eller endog utåleligt for nogle patienter at spise mad, især hvis de lider af andre helbredsforhold som f.eks. diabetes.

Vigtigt at du får den rette behandling

Når det ikke behandles, kan paradentose kan forårsage knogletab omkring tænderne. Dette kan igen påvirke tandens placering, og der kan endda opstå fejlstilling af kæberne. Det er vigtigt for patienterne at besøge deres tandlæge, hvis nogen af disse symptomer er til stede, fordi der ikke kun findes behandling for denne tilstand, men en tidlig diagnose vil forhindre, at den forværres. Du kan finde den rette paradentose behandling her.

Der findes flere typer af paradentosebehandlinger. Afhængigt af hvor alvorlige patientens symptomer er, kan der naturligvis være nogle tilfælde, hvor der er behov for kirurgi for at hjælpe med at korrigere kæbejusteringsproblemer eller fjerne alvorligt beskadiget tandkødsvæv. De fleste tilfælde kan dog let behandles af en tandlæge med hjemmepleje eller endda med medicin, der påføres direkte på tandkødet via en mundskylning. Medicin i denne form er typisk anvendes i en periode på en uge til behandling af patienter.

For patienter, der ikke ønsker at bruge medicin, er der stadig andre behandlingsmuligheder såsom brug af specielle mundskyllevand og/eller tandtrådshjælpemidler, der let kan fjerne plak fra mellem tænderne. Der findes endda specialdesignede tandbørster, der hjælper med at forhindre plak ophobning ved hjælp af børster, der går ud over tandkødsranden og ind i sprækker, hvor bakterier kan ophobes. Ved regelmæssigt at børste og bruge tandtråd vil de fleste mennesker med milde til moderate tilfælde af denne tilstand effektivt kunne reducere smerter og ubehag forårsaget af hævelse i tandkødet.

Men hvis patienterne oplever hævelse eller alvorligt ubehag, er det vigtigt, at de straks søger hjælp. Denne tilstand er kendt for at sprede sig meget hurtigt, så patienterne rådes til ikke at ignorere deres symptomer.

Hvorfor får man Paradentose?

Paradentose er en tandkødssygdom, der skyldes ophobning af plak og tandsten på dine tænder. Bakterierne i plak og tandsten kan forårsage betændelse og infektion i dit tandkød. Dette kan føre til knogletab og tab af tænder.

Der er flere grunde til, at du kan være mere tilbøjelig til at udvikle paradentose. En af grundene er, hvis du ikke børster og bruger tandtråd regelmæssigt. Dårlig mundhygiejne gør det muligt at opbygge plak og tandsten på dine tænder, hvilket kan føre til tandkødssygdomme. En anden grund er, hvis du har en fortid med tandkødssygdomme. Hvis du tidligere har haft tandkødssygdomme, er det mere sandsynligt, at du vil få det igen i fremtiden. Andre risikofaktorer for paradentose omfatter rygning, graviditet, diabetes og stress.